Get Adobe Flash player

Патронният празник на БСУ „Д-р Петър Берон“, гр. Прага – възвисяваща сила и родолюбие



  Патронният празник, честван ежегодно на 14 февруари, е един от най-тачените и светли празници в БСУ „Д-р Петър Берон“. Горди сме, че училището ни носи името на този велик българин – първият възрожденски енциклопедист, български учен с европейски измерения, лекар, учител, дарител и радетел за модерно българско образование!
Тази година честването на Патронния празник се осъществи по нетрадиционен начин, съобразен с необичайната ситуация: пандемията от Covid-19 и неприсъствената форма на електронното обучение. Отбелязването на събитието се реализира в седмицата от 8 до 15 февруари 2021 г. под мотото: От „Рибния буквар“ и „Всенаука“ на д-р Петър Берон до модерното знание днес – къси пътища няма.
В два последователни часа на класа бяха изгледани и коментирани във всички класове следните материали:
• презентация на Националната библиотека: „Д-р Петър Берон – измеренията на възрожденската личност“;
• документалния филм „Котел огън го не гори“;
• други презентации и доклади на ученици, придружени с беседи върху живота и делото на бележития възрожденец.
Интерес и патриотична гордост пробуди подготвената от XII клас информация за съвременните последователи на д-р Берон в областта на науката и по-специално: откритието на български пробиотик в борбата срещу Covid-19 от екипа на проф. Никола Александров.
Изключително сърдечна и интересна беше проведената онлайн среща с уредниците на Историческия музей в град Котел. Идеята за тази среща беше реализирана със съдействието на директора на Историческия музей г-н Пламен Мерджанов. В срещата участваха г-жа Детелина Стефанова – екскурзовод, г-н Мартин Динев – уредник отдел „Археология“ и г-н Иван Иванов – уредник отдел „Възраждане“. Виртуалната ни разходка започна с г-жа Стефанова, която ни представи любопитни сведения за музея и експонатите в него. Вторият лектор, г-н Мартин Динев, ни запозна подробно с класната стая на взаимното училище. Третият лектор, г-н Иванов, ни предаде сладкодумно всички сведения за живота и делото на д-р Петър Берон, придружени със снимки и детайлни обяснения. Особено интригуваща част от разказа на г-н Иванов беше за една от светините сред експонатите на музея – сърцето на д-р Петър Берон. То е балсамирано в Крайова на 10 април 1871 г. и предадено на Стефан Берон, който е написал: „Това сърце живо е биело само за любезното отечество България“…
Беше уточнено, че датата 14 февруари, която сме избрали за честване на Патронния празник, не е случайна – на тази дата през 1964 г. са пренесени тленните останки на д-р Петър Берон в родния му град Котел.
Срещата завърши със словото на нашия директор г-жа Мария Носикова, която благодари на тримата уредници за увлекателните беседи, за интересната презентация и за сърдечното им отношение към нас. Изрази надежда, че приятелските ни връзки ще продължат и ще можем да ги реализираме на живо – в Котел, през април, по случай 200-годишнината от рождението на Георги Раковски, и тук, в Прага, където пазим свято заветите на нашия патрон.
Признателни сме още и за получаването на уникалната мобилна изложба на Историческия музей, която е била представена в Крайова и съдържа девет табла със снимки и факти за бележития учен, реформатор и благодетел на българския народ – д-р Петър Берон.
Пак на 11 февруари, като част от честването на Патронния празник, беше подредена чудесната изложба „Природата около нас“ – с най-талантливите рисунки на учениците от първи до шести клас на БСУ „Д-р Петър Берон“, гр. Прага (създадени под вещото ръководство на г-жа Станева. Последната инициатива беше поднасянето на цветя пред паметната плоча-барелеф на д-р Петър Берон. Представителната група ученици (броят им беше съобразен с противоепидемичните изисквания) беше водена от учителите г-н Вълчев и г-жа Милева. Отново бяха изказани думи на почит и преклонение пред могъщото дело на великия възрожденец. 


Благодарим ти, учителю Берон!

Вечна слава и свещен поклон!