Get Adobe Flash player

ТРАДИЦИОННИ ПРОЛЕТНИ ПРАЗНИЦИ В ЕВРОПА

   

С настъпването на пролетта шестима ученици от БСОУ „Д-р Петър Берон” - Прага, имаха възможността да участват в първата мобилност по партньорския проект № 2014-1-FR01-KA201-008675 - L'agence nationale décide d’accorder une subvention selon les dispositions énoncées dans les Conditions particulières, les Conditions générales et les autres annexes de la convention pour le projet intitulé ТРАДИЦИОННИ ПРОЛЕТНИ ПРАЗНИЦИ В ЕВРОПА au titre du programme Erasmus+, която се проведе от 19.03. до 22.03.2015 год.

Асоциация “Български език – език европейски” – координатор на проекта по Програма „Еразъм+“, организира V-ти международен конкурс за рисунка на тема “Баба Марта” за деца от всички националности на възраст от 6 до 18 години, живеещи извън България. Съгласно предварително обявения регламент през декември и януари в нашето училище се проведе вътрешен ученически конкурс на тема „Пролетни празници” за есе, стихотворение, съчинение, рисунка, презентация и др. Наградата за най-сполучливите бе пътуване до Париж. Определената комисия в състав: Луиза Станева, Светла Болчева, Александра Дончева и Емилия Калудова, разгледа представените творби и избра следните ученици: Борислав Трифонов от Х клас с компютърна презентация, Виктория Тодорова от Х клас с рисунка, Георги Георгиев от ІХ клас с есе, Маргарита Синапова от ІХ клас със стихотворение, Виктория Вълчева от VІІ клас с рисунка, Веселин Стаменов от VІ клас с реферат, Габриела Стаменова от ІІІ клас с кукерска маска и есе.

Заедно с г-жа Мими Михайлова, директор на БСОУ, и г-жа Луиза Станева, учител по изобразително изкуство, наградените в конкурса можаха да споделят знанията си за пролетните обичаи и ритуали, да обменят опита от участието си в класни и извънкласни форми на обучение, да изживеят незабравими дни в Париж, да натрупат впечатления, да намерят нови приятели. В мобилността участваха също учителски и ученически екипи от Българското училище за роден език в Будапеща и Българското училище „Азбука“ в Дъблин. Пристигналите деца гостуваха в семейства на ученици от Българското училище „Кирил и Методий“ в Париж.

Целта на пътуването беше обменът на добри практики между четирите училища, обогатяването на родния език и общуването между деца от български поизход, живеещи в чуждоезикова среда, споделянето на опита как всяко училище празнува пролетните празници, срещата на различни култури.

Топлото посрещане, отличната организация и богатата дейностна и културна програма от страна на домакините създадоха благоприятни условия за взаимна доброжелателност и желание за съвместна работа. Интересно и ползотворно протекоха общите учебни часове в V - VІ кл. и в VІІ – ХІІ кл., проведени в приемното училище. Нашите ученици представиха своите творби, участвали в конкурса – разказаха за пътя на създаването им и за идеите, довели до реализацията им. Заедно с това Георги и Борислав показаха презентации за историята на БСОУ и за подготовката и празнуването на пролетните празници в него.

В колегиална и позитивна атмосфера беше проведена работна среща-обяд, на която присъстваха директорите и учителите на партньорските училища с цел хармонизацията на тестовете по български език и литература за входно ниво, представени от г-жа Мими Михайлова съгласно плана за съвместни дейности по проекта.

Дейностите на партньорите по проект „Традиционни пролетни празници в Европа“ и проведената първа мобилност в Париж бяха отразени по радио „Хоризонт“.

Една от вечерите беше посветена на откриването на международната изложба за детска рисунка „Баба Марта”, ежегодно организирана от Асоциация “Български език – език европейски”. За голяма наша радост с първо място в категориятя V-VІІІ кл. беше наградена рисунката на Десислава Ангелова, ученичка от V кл. в БСОУ „Д-р П. Берон”, Прага. На вернисажа Вики прочете стихотворението на Маргарита, която не можа да пътува, но чиято творба предизвика овациите на посетителите.

Разбира се, неизменна част от посещението ни беше и запознаването със забележителностите на Париж, за което се бяха погрижили домакините ни. Въпреки големите разстояния и неприветливото време нашите ученици видяха толкова много – Айфеловата кула, Пантеона и Сорбоната, възхитиха се на величествената красота на Нотр-Дам и Секре Кьор, разходиха се по Шан-з-Елизе, Марсово поле, Люксембургската градина и Монмартр, разгледаха Лувъра и безсмъртните творби на човешката култура. Срещнаха се с огромното разнообразие и мултикултурност на френската столица и поне за малко се почувстваха като част от нея. Дори и с това, че на едно разцъфнало дърво видяха завързани български мартенички, към които присъединиха и своите.

Благодарим на всички учители и колеги от БСОУ „Д-р Петър Берон”, Прага, които с отделеното си време и положени усилия и помощ допринесоха за чудесното представяне на нашето училище в Париж. И затова, че в резултат на това наши ученици получиха възможност да се докоснат до общочовешките ценности и като българи да се почустват граждани на света.