Get Adobe Flash player

Коледен базар и тържество „Коледа по света и у нас”

На 19-и декември, в навечерието на коледните празници, в БСУ „Д-р Петър Берон” се проведе традиционният вече коледен базар, на който бяха изложени за продажба десетки коледни сувенири и вкусни неща, приготвени от деца и родители. Автентични сурвачки, ръчно-изработени картички, свещници, украса за елхата и дома, даже оригинални фотографии бяха изработили ученици и учители. Кулинарните изделия също бяха разнообразни и вкусни – сладки, соленки, сладкиши, баклави и банички, даже торта и домашен суджук! Общата сума, която събраха децата от продажбата на своите произведения е 11 900 крони, половината от които ще бъдат дарени на „Българската Коледа”, а с другата половина ще бъде подпомогната подготовката за годишнината на училището.
След базара тържеството се премести в празнично украсения салон на училището, в който ни очакваше представлението „Коледа по света и у нас”. На сцената се появиха братче (Митко, 6-и клас) и сестриче (Ивана, 7-и клас), които се подготвят за отбелязването на Бъдни вечер, спазвайки българските традиции. Изненадата дойде с включването на телевизора (изработен от 10-и клас и г-жа Станева); в него се появиха водещите Мирослав Василев и Мелиса Зия (11-и клас), и прозвуча шапката на „По света и у нас”, пригодена за „Телевизията на БСУ”. Водещите обявиха, че извънредното предаване ще бъде излъчено от Българското училище в Прага и обиколката започна с Лапландия, страната, от която пристига Дядо Коледа. От Швеция с видео се включи „репортерката Милена”, която разказа и показа как се чества празника на Санта Лусия, а от Норвегия учениците получиха личен поздрав от Мария и разбраха, че рибата е неотменна част от коледната трапеза за скандинавците. Децата научиха, че за пръв път коледно дръвче се украсява в Германия, а от съседна Холандия имаха специален поздрав (връзката не се осъществи поради лоши метеорологични условия) от бившата ученичка, вече живееща там Маргарита Синапова. Но репортерът Веселин Миланов (10-и клас) се включи пряко с коледен поздрав към учениците от директорката на БСУ г-жа Таня Борисова и посланика на България в Чешката република, г-н Лъчезар Петков. Госпожа Таня Борисова връчи и награди на участниците в конкурса за най-красива снежинка. Коледната разходка продължи с поздрав от Виена и с фоторепоратж пак от там, направен от Мелиса по време на наскоро проведената екскурзия с класната им ръководителка, г-жа Дончева.
В следващите репортажи децата се пренесоха в Америка, и по-специално в заснежена Канада, и видяха кратко видео с най-красивите градове по света по Коледа (Прага също бе отбелязана, разбира се!).
И отново от Европа, този път от Италия, за която научиха, че специалният коледен сладкиш се нарича панетоне, а подаръците дарява старата, но добра вещица Бефана. От българското училище „Райна Княгиня” в Римини пък бяха снимките, показващи пресъздаването на обичая „Коледуване”. И още един поздрав, но с малките коледарчета от българското училище в Братислава, които пожелаха „Весела Коледа!” на сбългарски и словашки. Дойде ред и на малките коледарчета от Прага от втори клас. Празнично облечени в народни носии, с геги, краваи и погачи децата ни пренесоха в родината с коледарски песни и наричания и потвърдиха, че в училището ни българските традиции и обичаи са живи. Много български и празнични бяха и „рекламите” – в тях се изяви хор „Лира” с ръководител г-н Росен Михайлов. Хористите представиха на два пъти китки от хубави български коледни и народни песни, в които се откроиха солистите Галя (5-и клас) и Сашко (6-и клас).
Разбира се, не бяха подминати и традициите на Чехия. От презентацията на Адриана и Ани (9-и клас) децата научиха за адвента и адвентния венец, Микулаш, който награждава със сладки послушните деца, традиционните ястия за Божи ход (Бъдни вечер) и Щедри ден (Коледа) –шаран, рибена супа и картофена салата, както и за видовете сладки, проготвяни от чешките домакини. Разбраха, че в Чехия децата пишат писма не до Дядо Коледа, а до Йежишек (малкия Исус) и се върнаха в миналите времена с видео, показващо най-хубавите коледни и зимни картини на знаменития чешки художник Йозеф Лада.
От Влашкия двор в Кутна Хора, където навремето са се секли сребърни монети беше поздравът на Мартин (7-и клас), сниман по време на училищната екскурзия до градчето, в който той пожела много здраве и парички в джоба през следващата година.
Много интересен бе следващия поздрав, направен от китайката Жин Иян на български език, специално за учениците в Прага, в който тя им каза, че е учителка по китайски на български деца и им пожелава много успехи и приятелства в училище. Записът бе осъществен с помощта на център „Конфуций” в София.
Празничната програма завърши с новия танц на денс формация „Форевър”, наречен „Коледен сън”. На фона на популярните мелодии от филма „Сам вкъщи” и песента „Джингъл белз” момичетата и момчетата с ръководител Силвия (8-и клас) ни върнаха в магията на Коледа, за която има най-различни традиции по света и у нас; но най-важното е светлината и добротата да носим в сърцата си, да сме съпричастни към чуждата болка и да осъзнаем, че е хубаво да получаваме подаръци, но по-прекрасно е да даряваме, дори това е да е само утешителна дума, усмивка или прегръдка.

Весела Коледа на всички!