Участието на хор „Лира”  в  XXVII Международен фестивал на детските хорове

           Музиката обединява душите във всемирното общуване, докосва ни със звуците на вдъхновението и ни озарява с лъчите на вечността. Музиката – космическият език на любовта, проговаря на  шест живи езика: български, руски, чешки, английски, френски и немски. Песните на детските хорове носят посланията на приятелството, мира и обичта на Земята.

           През настоящата 2018-та година  XXVII международен благотворителен фестивал на детските хорове  се проведе на 11 април от 18.00 часа в залата на Средното училище при посолството на  Руската федерация в Чешката република. Събитието беше открито от директора на Руското училище г-н Сергей Яковлевич Риженков. Той приветства всички хорови ансамбли и присъстващите гости, обединени от благородната  и хуманна мисия – да се помогне на детския санаториум „Буковани”.  Г-н Риженков подчерта голямото значение на този фестивал – не само за формиране на естетически вкус, но и за възпитаване на доброто и състраданието. Той призова всички да обичат прекрасното и да бъдат добри, а  на участниците пожела творчески успехи и победи.

       Водещите от шест националности  (сред тях беше и Ивана Папардова от Българското училище в Прага) съобщиха – всеки на своя език, излизането на сцената на различните ансамбли.   Чудесно се представиха хорът  на Австрийската гимназия с ръководител Камила Тумова; хорът  на Френския лицей с ръководители Цирил Освалд и Мария-Анна Маршалек,  хорът на Българското училище с ръководител Росен Михайлов, хорът на Английското училище с ръководител Брендан Колеман, хорът на Чешкото училище в гр. Пшибрам  с ръководител Ева Кочеркова и хорът на Руското училище с ръководител Инга Мертке и съпровод Сируш Мкртчян.

       Участниците от  нашия хор направиха силно впечатление с талантливото изпълнение на седем фолклорни песни: „Посадимо пелин”; „Ай да идем, Яно”; „”Залюбила малка мома”; „Леле свашке”; „Пустоно лудо и младо”; „А бре, юначе”; „Дилмано дилберо” и закачливата, любима на чешките деца песен „Малко коте”.  Облечени в красиви народни носии, засмени, лъчезарни, прекрасни, българските хористи  се превърнаха в истински посланици на музиката от България – вечния глас на любовта и приятелството. Като солисти се изявиха неотразимите Ивана   (7. клас), Микаела  (9. клас), Александър  (6. клас) и Галя (5. клас).

            Изпълненията на хоровете оставиха незабравими впечатления у зрителите. Публиката беше очарована не само от игривите фолклорни ритми на Българския хор, но и от артистичните изпълнения на „Морски прилив” и „Ико-ико” (Английското училище); „Месеците” и „Слончето боледува” (Хора от гр. Пшибрам); „Шега” и „Подари усмивка” (Руския хор), както и от разнообразието и талантите на  другите музикални изяви.

        Последва церемонията на награждаването – бяха връчени дипломи и купи на всички ръководители. Поднесени бяха и красиви цветя. Специален поздрав беше отправен към дългогодишния ръководител на Френския лицей Ева Криз. Тя се яви на сцената със сияйна усмивка и спечели овациите на публиката с изпълнението си на очарователна провансалска песен. Благодарствено слово произнесе заместник-директорът на детския санаториум „Буковани”. Финалната песен на всички участници покори сърцата с възторжено послание: „Музиката и децата – няма нищо по-прекрасно на света!”

         Българското участие в XXVII международен фестивал на детските хорове затвърди достойно името на хор „Лира” и на БСУ „Д-р Петър Берон” в гр. Прага. Музиката ще продължи да ни обединява и възвисява с езика на любовта, красотата и доброто.

                                 

                   ​​​​​​