Get Adobe Flash player

Празникът на българската свобода


         

Има дати, които са вечни в летописа на всеки народ. Те оставят своите следи в националната памет, разкъсват времето на епохи, извисяват се и проблясват с пламъка на мълнии в тъмнината на миналото.

За нас, българите, такава паметна дата е 3 март!
Величието на 3 март е неизмеримо и неподвластно на времето, защото всеки българин го носи в душата си,защото споменът за него разпалва и пречиства с онази изконна обич към Отечеството, която ни прави горди и свободни.

На трети март народът ни се съвзема от пепелта на историята и възкръсва като нация. Българското летоброене започва отново. И тук е нашата висока морална отговорност към саможертвата на загиналите и към паметта на предците ни, които ни задължават да пазим от посегателства завещания от Апостола идеал за чисто и свято Отечество.
А то най-напред започва в сърцата ни!

На 1 март 2018 година в БСУ „Д-р П. Берон” тържествено бяха отбелязани три важни събития от българския национален календар - 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, 140 години от Освобождението на България и Празника на Баба Марта.

Водещите на тържеството Влади, Хрисиана и Едуард от 12 клас приковаха вниманието на всички присъстващи с красотата и силата на българската поетична реч.

Приветствието на г-жа Снежана Тасковова по случай Националния празник на България бе в унисон с патриотичната атмосфера и тържественото настроение в залата.

В празничната програма се редуваха прекрасни стихове, посветени на героите от Шипченската епопея и „Възкресението” на България – рецитирани с чувство и проникновение от Сашо, Вики, Галя, Ивана; вълнуващи сърцето на всеки българин възрожденски песни, изпълнени с вдъхновение от вокална група „Лира” в съпровод на пиано от г-н Росен Михайлов; разтърсващи поетични слова, посветени на най-емблематичната фигура на българското освободително движение и радетел за свободна България - Васил Левски.

Уникален фон на литературните композиции придаваше покоряващата музика на Георги Георгиев от 12 клас, създадена от него специално за празника.
Прозвуча една изключително въздействаща песен, посветена на незабравимия Апостол, в изпълнение на талантливите ученици на г-жа Валерия Тошева – децата от 2-ри клас.
Разнообразната програма бе наситена с много аудиовизуални ефектни клипове и филми, разкриващи величието и неповторимостта на този празничен ден.

Словото на г-жа Мария Носикова впечатли присъстващите с историческия оттенък и интересните факти за героизма на събитията от паметната 1878 година.
Публиката се наслади на емоционалния музикално-поетичен концерт - тържествен благослов на българското Освобождение.

С радост и весело настроение бе отбелязан и Денят на Баба Марта - красив празник за деца и възрастни. Закичени с мартенички - българският знак на пролетта, всички присъстващи бяха очаровани от жизнерадостните изпълнения на усмихнатите първокласници, подготвени от своята любима г-жа Мария Георгиева.

А изобретателните ученици от всички класове бяха сътворили изобилие от оригинални мартенички, най-сполучливите от които спечелиха награди от обявения предварително конкурс.
Директорът, г-жа Таня Борисова, поздрави победителите и връчи наградите от конкурса. Грамоти получиха и учениците, класирали се в международните конкурси „Аз съм българче” и конкурсите, организирани от ДАБЧ.

Празничната програма бе подготвена от г-жа Мария Носикова и г-жа Снежана Тасковова, с активното съдействие на г-жа Александра Дончева и г-жа Луиза Станева и с участието на учители и ученици.

Днешният празничен ден бе едно емоционално изживяване, което ни накара да се почувстваме заедно. Затова, когато се изправяме пред поредните предизвикателства на времето, нека помним колко дълъг път сме извървели като нация от онзи Трети март 1878 г., който сега отбелязваме, да не забравяме корените си, да носим в сърцата си гордия български дух!

Видео...