Get Adobe Flash player

Откриване на изложба по случай 70-год. на училището

През 2018 година Българското средно училище „Д-р Петър Берон”, Прага отбелязва 70 години от своето създаване. С богатата си история, традиции и постижения то се е утвърдило като средище на българското слово и образование, като извор на духовна култура и ценности. С многобройните изяви и успехи на своите ученици е показало и показва, че е институция развиваща се и отворена за комуникация, показваща лицето на България в сърцето на Европа. Доказало е ролята си в изграждането на поле на езиково, творческо и рефлексивно развитие на българските деца и култивирането на тяхното активно гражданско поведение, съзнание и самочувствие, съответстващи на съвременните европейски и световни тенденции.

На този забележителен юбилей е посветен фестивалът на изкуствата „Училище на мечтите” и „Родино моя – свидна и красива”, в рамките на който учениците от училището имат възможност да покажат своите творчески способности – рисунки, есета, съчинения, видеоклипове, музикални изпълнения и др.

Като част от фестивала от 1 до 14 февруари 2018 год. бе организирана изложба, която представя най-добрите ученически изяви в областта на изобразителното изкуство и литературата, в които децата са пресъздали своите вдъхновения, впечатления, фантазии, желания и мечти.
Вернисажът се състоя в изложбената зала в Дома на националните малцинства на ул. Воцелова в Прага. Присъстваха г-жа Таня Борисова – директор на БСУ „Д-р Петър Берон”, г-жа Мария Захариева – председател на българското сдружение „Възраждане” в Чехия, г-н Якуб Щедрон – директор на Дома на националните малцинства, г-жа Красимира Мархолева от редакционния екип на списание „Българи”, ученици и учители от Българското училище.
Г-жа Таня Борисова откри изложбата с приветствено слово към всички участници като ги поздрави за усърдната и плодотворна работа и чудесното представяне във фестивала.

Обърна се с благодарност към г-жа Мария Захариева като председател на сдружение „Възраждане’’, с чието любезно съдействие бе осигурена залата и необходимото оборудване за експозицията, почерпката за всички присъстващи, както и издаването на рекламна диплянка на училището. Г-жа Захариева изрази радостта си от успеха на изложбата с пожелания за позитивна съвместната работа между двете институции. Своите поздравления към учениците изказа и г-н Якуб Щедрон.

Атмосферата и настроението на всички в залата бяха вълнуващи. Г-жа Луиза Станева – учител по изобразително изкуство и куратор на изложбата разказа за нейната концепция като част от събитията, съпътстващи юбилея на училището. С радост и аплодисменти бе посрещнато изпълнението на вокалната група „Лира” към БСУ под ръководството на учителя по музика г-н Росен Михайлов, което изпълни залата с жизнерадостни български ритми.
След това участниците и гостите разгледаха изложените творби, младите творци можаха да видят своите произведения в друга светлина като част от нещо по-голямо, оставящо следа в историята на Българското училище. Защото по традиция след закриването на изложбата творбите ще бъдат включени в Алманаха за ученическо творчество към БСУ, създаден, изработен и допълван от самите ученици.

Благодарим на всички малки и големи таланти за тяхното вдъхновение , старание и съпричастност, допринесли за успешното протичане на фестивала!
Благодарим на техните учители за всеотдайността и професионализма, с които работят с нашите деца за тяхната творческо самоопределяне и изява!

Благодарим на организаторите от сдружение „Възраждане”и Дома на националните малцинства за съдействието и помощта при реализацията на изложбата!