Get Adobe Flash player

Розите на България

Видео към хорото - http://youtu.be/5n8cy5kgMN4

11май 2018 година се превърна в прекрасен празник, на който българи от над 25 държави по света танцуваха трдиционно българско хоро, отбелязвайки празника на Светите братя Кирил и Методий.

„Розите на България” е инициатива на Министерството на образованието и науката , която събра  всички  ученици, учители, родители, приятели от различни краища на света да отдадат почит на българския език,на българската азбука, традиции и култура.Проектът се организира в партньорство с Министерството на външните работи и дипломатическите представителства, Министерството на културата и Държавната агенция за българите в чужбина.

Една вълнуваща, нетипична, но ориентирана към бъдещето инициатива -  апел за единение на българите от цял свят под знамето на родния език, българската култура и история.

БСУ”Д-р П. Берон” в Прага и Неделното училище към гражданско сдружение „Възраждане” с желание се включиха в това първо по рода си честване Деня на Св.Св. Кирил и Методий.

За този хубав празник подготовката на учениците започна много преди обявената дата.Под ръководството на г-жа Луиза Станева  всички класове се включиха в една своеобразна арт работилница, в която те нарисуваха своите мечти и представи за България с основен мотив българската роза. Всеки ученик и учител изработи по една роза и оцвети фигурка на танцуващо дете във весели цветове или в национални носии.

В деня на празника на площадката пред училището учениците от 1 до 7 клас участваха в рисуване върху асфалт на тема „Розите на България“, а г-жа Станева бе подредила красива изложба от предварително  подготвените рисунки. На големи панорамни табла „се усмихваха” и наредените фигурки, захванати в дълго весело хоро. Акцентът на декора за празничния ден бе оформеният български трикольор, сътворен от бели, зелени и червени рози. А навсякъде  пространството пред сградата на училището бе украсено с  пъстроцветни рози, които придаваха колорит и празничност на събитието.

В 10ч., в присъствието на Посланика на Република България в Чешката република, г-н Лъчезар Петков,  завеждащият Консулската служба в Посолството – г-жа Галя Димитрова, председателят на гражданско сдружение „Възраждане”, г-жа Мария Захариева и г-жа Здравка Славова, която документира с камера събитието, празникът започна с изпълненията на децата от Хора на училището, които зарадваха всички с три любими български народни песни. След това директорът на училището, г-жа Таня Борисова, покани всички да се хванат на българското хоро.

Ученици, облечени в пъстри национални носии, учители и гости  се потопиха  заедно в ритъма на правото хоро по музика на „Празнична сюита“, начело на което гордо се развяваше българският трибагреник. Любопитни минувачи наблюдаваха с интерес необичайното събитие. Всички танцуваха под ритмите на народната музика и за пореден път доказаха, че носят България  в душите и сърцата си!

Надиплено в няколко кръга, веселото хоро  увенча  честването  на Деня на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Неговата магия създаде невероятното  усещане за общност и всички да се почувстват като розите на България, където и да се намират по света. Това бе един прекрасен начин да покажем принадлежност и духовно единство чрез безспорните български символи - розата, кирилицата, езика и фолклора.

Нека тази оригинална инициатива да продължи  и да стане традиция, и  всяка година на 11 май да се извиват кръшни български хорá в петте континента на планетата –  удивителен и свещен ритуал на единението!

                                                                        Снежана Тасковова