Get Adobe Flash player

ПРАЗНИК НА СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ В МИКУЛЧИЦЕ

Всяка година по случай 24 май -Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, в южноморавското селище Микулчице се стичат родолюбиви българи от всички краища на Чехия и Словакия, за да отдадат почит на уникалното дело на светите братя Кирил и Методий.
За българите, живеещи в Чехия, селището Микулчице отдавна се е превърнало в духовен символ, свързан с Моравската мисия на славянските просветители. Тук се е намирал културният център на Велика Моравия, където е живял до края на житейския си път и по всяка вероятност е погребан Св. Методий.
И тази година на 13май на това свято място се проведе традиционният празник в чест на уникалното дело на равноапостолите.
За първи път честването бе организирано от българските държавни институции в Чешката република – Посолството на Република България, Българския културен институт в Прага и Българското средно училище „Д-р Петър Берон“, в партньорство с местната власт на Южноморавска област и Микулчице, чешки университети, музея в Микулчице и организации на българите в Чехия.
Във възпоменателното тържество участваха ученици и учители от БСУ“Д-р П. Берон”, представители на сдружение „Възраждане” и на неделните училища в Прага и Бърно, гости от България и Чехия.
На тази свещена земя, по която са крачили двамата братя, сега е издигнат паметник, изграден е мемориален комплекс и паметна плоча в чест на светителското дело на Методий като архиепископ на западните славяни.
Тук се събрахме и ние в свежия майски ден, с цветя и венци, покланяйки се пред паметната плоча, поставена на мястото, приютило за вечността Св.Методий.
На паметника на Св. Св. Кирил и Методий наши ученици поднесоха венци и цветя от името на българското посолство, Държавната агенция за българите в чужбина, БКИ – Прага, БСУ „Д-р Петър Берон“, Гражданско сдружение „Възраждане“, администрацията на Южноморавска област и Микулчице.
Водещият на тържеството – г-жа Боряна Пунчева, откри официално празничната програма.
Благодарствен молебен отслужи Негово Високопреподобие Архимандрит Атанасий, протосингел на Западно и Средноевропейската митрополия.
Към участниците бяха отправени поздравителни адреси от името на министъра на образованието и науката г-н Красимир Вълчев, председателя на Държавната агенция за българите в чужбина г-н Димитър Владимиров и от името на Светия синод на Българската православна църква.
Приветствия към гостите на събитието отправиха посланик Лъчезар Петков, директорът на БКИ – Прага Галина Тодорова, директорът на БСУ „Д-р Петър Берон“ Таня Борисова, председателят на Гражданско сдружение „Възраждане“ Мария Захариева.
В приветствията си официалните чешки представители – г-н Вийт Райтшлегр, председател на Комисията за междурегионални отношения на Южноморавска област и инж. Ян Влашиц, кмет на Микулчице, обърнаха внимание на общите корени и дълбоките духовни традиции в отношенията между България и Чехия, свързани от просветителската мисия на светите братя Кирил и Методий.
Културната програма на празника бе разнообразна и наситена с вълнуващи изпълнения . Поетичните анонси по литературни текстове за Св.Св. Кирил и Методий бяха представени от талантливите ни ученици – Владислав Бачийски, Едуард Тодоров, Хрисияна Михалева от XI клас, Ивелин Георгиев и Мелиса Зия от X клас, подготвени от г-жа Снежана Тасковова. За празничното настроение на тържеството допринесоха изпълненията на хора при училището с ръководител Росен Михайлов, танцов състав „Пирин“ – Бърно с ръководител Георги Георгиев и деца от неделното училище в Бърно.
Всяка година ние ще се връщаме тук с цветя на признателност пред паметника на първоучителите, защото бъдещето се гради чрез величието на духовния им подвиг. Сбогуваме се с това сакрално място, приютило завинаги основоположниците на славянската книжнина, литература и култура, място съдбовно за славяните – Микулчице, обединило българите в Чехия в знак на признателност, поклон, почит и завет.