Get Adobe Flash player

Вокална група "Лира" ни представи достойно на XXVI Международен хоров фестивал


     

     Музиката е езикът на любовта, на всемирното общуване и вечността. Музикалните изяви на вокална група „Лира” към БСУ „Д-р Петър Берон” докосват сърцата ни с най-нежните звуци на радостта, приятелството и единението. Блестящо беше представянето й на тазгодишния XXVI Международен фестивал на детските хорове. Събитието се състоя на 05.04. 2017 г. от 18.00 часа в залата на Средното училище при Посолството на Руската федерация в Чешката република.
С топли думи директорът на Руското училище г-н Сергей Соломахин приветства присъстващите и откри фестивала. Хоровете бяха представени на пет езика. Конферансие на български език беше Таня Маринова /12. клас/.
Участваха с изпълнения на четири до шест песни следните хорове:
1. Хор на Средното училище при Посолството на Руската федерация в Чешката република – ръководител Инге Мертке, на пианото Людмила Шеншина
2. Хор на Френския лицей – ръководители: Ева Крис, Сирил Освалд, на пианото Милан Дворжак
3. Хор на Австрийската гимназия – ръководител Камила Тумова
4. Хор „Лира” при Българското училище „Д-р Петър Берон” – гр. Прага с ръководител Росен Михайлов
5. Хор на Интернационалното британско училище – ръководител Брендан Колеман
6. Представителен училищен хор от гр. Пршибрам – ръководител Ева Качеркова
Всички формации се представиха блестящо – с удивително разнообразие на теми, ритми и стилове, като предизвикаха бурните овации на публиката. Особено ярко се прояви вокална група „Лира” от нашето училище. Тези двайсет прекрасни момичета и момчета /от V до X клас/ бяха подготвени за кратко време от новия си художествен ръководител г-н Росен Михайлов и ни заплениха с великолепните си гласове, с удивителния синхрон и майсторско изпълнение на четири песни. Първата – „Китчице” и третата „Мятало Ленче ябълка” внесоха жизнерадостната ритмика и игривост на българските народни песни. Втората песен „Все на мен ли” /текст: Иван Ненков; музика: Стефан Диомов/ ни зарази с веселие, закачливост и смях. А последното изпълнение – на „Вълшебните думи” /текст: Татяна Йотова и музика: Хайгашод Айгасян/ ни облъха с омайните звуци на сърцето и обичта.
За церемонията по награждаването бяха поканени всички художествени ръководители и пианисти. Бяха им поднесени цветя, а директорът г-н Сергей Соломахин им връчи дипломи и специални купи – с пожеланието да подготвят нови чудесни изпълнения. Той подчерта благотворителния характер на провеждания международен фестивал – за детския санаториум „Буковани”. За предаване на събраните средства беше призован на сцената заместник-директора на санаториума г-н Габор Месарош, който благодари за тази 26-годишна проява на таланти и човечност.
Финалът на програмата беше отбелязан с общата чешка песен „Танцувай, танцувай”.
Този фестивал ще се помни дълго като празник на музиката, на младостта и приятелството между хората от различни страни. Със заповед № 103 директорът на нашето училище г-жа Таня Борисова изказа похвала на всички участници от хор „Лира” и на техните ръководители – г-н Росен Михайлов и г-жа Светлана Васева. Музикалните изяви на вокална група „Лира” са вдъхновен израз на дълголетни традиции: те са възторжен полет на учениците от БСУ „Д-р Петър Берон” –гр. Прага към всемира на хармонията и радостта.