Get Adobe Flash player

Баба Марта в Посолството и в Българското училище в Прага

     

   
     Баба Марта носи здраве, радост и небесен благослов за българите по света. С мартеници сме всички – бели и червени, весели, засмени. БСУ „Д-р Петър Берон” обича тази легендарна жена и я почита с разнообразни празнични ритуали. Тази година още от сутринта на 1 март момиченца от начален курс посрещаха учениците и учителите с грейнали лица и връзваха на ръцете им мартенички с благопожелания за здраве, обич и късмет. По традиция учениците бяха изработили красиви мартенички под напътствията на г-жа Станева, г-жа Васева и на началните учители Тошева, Кръстенова, Пейчева и Калудова. Бяха проведени изложба и конкурс, а впоследствие и базар за най-оригинална мартеничка.
Чудесна инициатива осъществиха четири деца от IV клас / Виктория, Дария, Петър и Даниел/, водени от директора на училището ни г-жа Таня Борисова и класният им ръководител г-жа Калудова. Нашите училищни пратеници посетиха Посолството на Република България в Чешката република – изненадаха приятно и закичиха с красиви мартенички всичките му служители. Бяха много топло посрещнати. Първият секретар, завеждащ Консулска служба, г-жа Галя Димитрова ги разведе из цялото Посолство; показа им библиотеката и сватбения салон. Особено сърдечна и незабравима за децата беше срещата им с българския извънреден и пълномощен посланик в Прага – Негово Превъзходителство г-н Лъчезар Петков. Те го закичиха с три великолепни мартеници: една на ръката, друга на ревера, а третата, най-голямата, посланикът постави на триумфално място – до българското знаме. Г-н Петков, с присъщите си сладкодумие и артистична непринуденост, им разказа историята на сградата, на някои ценни мебели, разпита как са децата и закачливо ги насочи към любимата им тема за съвременните технологии. С това посещение – по идея на г-жа Борисова, беше положена нова благотворна традиция за честване на 1-ви март в живота на БСУ “Д-р Петър Берон” – гр. Прага.
Веселото тържество за Баба Марта в Българското училище започна веднага след връщането на нашите пратеници до Посолството. Празникът се състоя в Актовата зала, украсена за случая от г-жа Станева. Стихове и песни огласиха пространството и предизвикаха аплодисментите на публиката. Петър /IV клас/ разказа една от многобройните български легенди – за младите и хубави влюбени Пижо и Пенда. С изразителна рецитация се представиха Ванеса и Радина от III клас. В Пижо и Пенда се превъплътиха Иван /III клас/ и Боряна /II клас/, а в ролята на Баба Марта се прояви хубавата Даниела от XII kлас. Тя пожела на децата – и малки, и големи, да са „жизнерадости като слънцето, бързи и смели като вятъра, усмихнати и трудолюбиви като пчеличките”. Показа им своите помощници – истински живи големи мартенички Пижо и Пенда. Финалната песен „Март” беше изпълнена от всички ученици от II, III и IV клас.
Директорът на училището г-жа Таня Борисова съобщи отличените ученици в конкурса за най-оригинална мартеница.

I място – Ема от I клас;
II място – Ели от I клас и Мартин Радев от VI клас
III място – Ванеса от III клас, Емел от Vклас и Аделина от IX клас.


Специални награди за инсталации бяха присъдени на следните ученици:
Боряна – II клас;
Виктория – II клас;
Галя и Вили – IV клас.


Г-жа Борисова съобщи, че наградите ще бъдат раздадени на 24 май и изрази всеобщото възхищение и благодарност за усърдието и чудесните идеи на всички ученици.
Тържеството завърши с празнично хоро, поведено от ръководителя на танцовия състав в училището – Цветан от X клас. В този танц на българското единение се включиха директорът г-жа Таня Борисова, учителите и учениците – весели, засмени, окрилени.
Дано радостта и доброто настроение на този празник донесат много усмивки и през следващите дни – за Баба Марта и за всички нас!