Get Adobe Flash player

ПРАЗНИКЪТ НА БСОУ „Д-Р ПЕТЪР БЕРОН” В ПРАГА










Училище любимо,
наш хубав роден дом!
Поклон, пред твойто име,
от все сърце, поклон!


На 12 февруари 2016 година ученици и учители, в присъствието на много родители, отбелязват празника на своя патрон - Д-р Петър Берон, една от най-ярките личности на Българското възраждане.
Историята на училището е част от историята на народа. Не само защото то е храм на знанието, но и защото в него живата история се пише от поколения учители и ученици, съхранили успехите, преодолели трудностите, споделили радости и вълнения. Когато тази училищна история се пише вече 67 години, това е достоен повод за гордост, а когато това училище е на хиляди километри от Родината – това е сигурен знак, че любознателните българчета тук намират своята България, училището е българска твърдина и продължава своята благородна мисия на пазител на българската идентичност.
Встъпителните думи на водещите ученици от 11 клас приковават вниманието на присъстващите. Със слово и стих изразяват почит и поклон пред титаничното дело на д-р Петър Берон - великан на духа, възторжен поклонник на науката и вдъхновен носител на пламенно родолюбие.
Приветственото слово на Директора на БСОУ „Д-р П. Берон”, г-жа Мими Михайлова, вълнува слушателите. Поздравявайки учениците и целия екип с празника, тя напомня за вечните уроци, които ни е завещал патронът на нашето училище, и за посланията му, които могат да ни послужат и днес.
Актуално и поучително звучат „Добрите съвети” на мъдрия българин, умело подбрани от г-жа Михайлова:

„По-добре приятел верен, а не камен безценен”.
„Другому не се присмивай, ами себе си обгледвай”.
„Струвай добро, да намериш добро”.
„Който хвали злото, не люби доброто”.
„При лукави человеци и добрият става лукав”.
„Всяко нещо има времето си. Всяко нещо да бъди с мярка”.
„Който има наука, не изпадва никога”.

Всеки празник е и повод за похвала на изявени ученици, които представят достойно нашето училище.
Днес Директорът на училището връчва наградите от VII фестивал на българите по света”Аз съм българче”.
В категория „Рисунка” най-добрите творби са на следните ученици:
1 м. – Даяна Ангелова,
2м. – Християна Недева и Теодор Гацев,
3м. – Златка Стоянова,
Поощрителна награда – Джош Харизанов.

С богата и разнообразна програма Българското училище в Прага чества своя патронен празник.
Днешният ден е посветен и на талантите на нашето училище. Днес сцената е за всички, желаещи да изявят своите артистични способности.
Изпъстрена с песни, забавни скечове и танци е празничната програма, в която се включват всички класове.
Ученици от 5-ти клас впечатляват публиката с популярно „поп- парче”, малките първокласници изпълняват своята любима песен „Първокласно”.
Като актьори в съвременна интерпретация на познатата ни приказка „Дядо и ряпа” се представят ученици от 2-ри и 3-ти клас, чието артистично изпълнение развеселява зрителите.
Публиката затаява дъх, следейки съчетание по художествена гимнастика на малката „грация” от 3-ти клас Пресиана Асенова.
Възпитаниците на г-жа В. Тошева от 4-ти клас изненадват публиката с „Невчесани мисли от тяхното ежедневие” - модерна трактовка на популярното произведение ”Патиланско царство”, „Иванчо в нашия клас” в съвременен вариант, Рап-новини от ученическия живот. Всички бурно аплодират актьорите.
С много емоции и настроение зареждат забавните скечове на ученици от 7-ми и 9-ти клас, пародията на г-жа Л.Станева и 10-ти клас – „Из живота на един художник”; звучат хитови мелодии, майсторски съчетани с типажа на героите.
Кулминацията е в динамичните хип-хоп изпълнения на Силвия, Даяна от 6-ти клас и Станислава от 5-ти, група ученици от 9-ти клас, бийтбокс изпълнението на Марио от 8-ми и Алекс от 5-ти клас, които повдигат адреналина и предизвикват подобаваща реакция у публиката.
В навечерието на празника на Свети Валентин – денят на влюбените, учениците от 12 клас поздравяват всички по случай този красив празник със собственоръчно приготвени валентинки .
Последната част от тържеството е посветена на всеобщо веселие, музика и танци .
Днешният празничен ден още веднъж доказва, че училището ни е с традиции, че съкровищницата от таланти в БСОУ”Д-р П. Берон” е бездънен извор, че учениците са достойни последователи на своя патрон. Като финален акорд за празника звучат думите на Директора:

„Нека училището бъде дом на вечно търсещия човешки дух, на стремежа към красотата и творчеството!
Честит празник!”